kaldata.com Космическият кораб Beresheet на израелската SpaceIL имаше доста малки шансове

...
kaldata.com Космическият кораб Beresheet на израелската SpaceIL имаше доста малки шансове
Коментари Харесай

Това е последната снимка на Луната преди падането на израелската сонда

kaldata.com

 

Космическият транспортен съд Beresheet на израелската SpaceIL имаше много дребни шансове да се приземи на Луната като първата частна сонда, която се опита да го направи. Уви, моторът му се прекъсна по време на опита за кацане, връзката бе изгубена и Beresheet се разруши на повърхността. За благополучие, малко преди този момент се случи, галактическият транспортен съд обърна камерата си към хоризонта на Луната и съумя да прихване последната, възвишена фотография на повърхността на кратера.

SpaceIL беше един от финалистите на конкурса Google Lunar Xprize, който приключи без победител. Ако сондата се приземи, тя щеше да донесе няколко научни опита. Това включва премерване на локалното магнитно поле благодарение на магнитометър и носене на лазерна рефлекторна решетка на NASA за премерване на точното разстояние сред Земята и Луната. Тя също по този начин носеше времева капсула, съдържаща копие на англоезичната Wikipedia, речници, Тората, детски рисунки, записки на оживял от Холокоста и други

Ракетата Falcon 9 на SpaceX изстреля Beresheet във висока орбита към Земята на 22 февруари. През идващите няколко месеца тя последователно се насочи към орбитата на Луната и трябваше да кацне на северното ѝ полукълбо. Техниката, въпреки и необикновена, беше предопределена да пести гориво – откакто сондата се приземи, тя щеше да има мощ единствено за няколко дни.

За страдание, по време на метода, моторът спря. Контролът на задачата съумя да го върне онлайн след рестартиране на системата, само че сондата към този момент беше изгубила прекалено много височина, с цел да понижи несъразмерната скорост. Когато се удари с повърхността, тя се движеше с към 400 км/ч отвесно, според крайните телеметрични стойности.

Минутите преди този момент да се случи, Beresheet си направи селфито с бързо приближаващата се Луна във фонов режим. Малко по-късно тя направи и доста по-близката фотография от горната страна.

Освен злополуката с висока скорост, опитът на SpaceIL в действителност беше доста сполучлив. Това е единствено четвъртата, която докара галактически транспортен съд на Луната – даже на части – след Съединени американски щати, някогашния Съветски съюз и Китай. Тя съумя да направи това с задача, която струваше единствено 100 милиона $ – дребен % от всички предходни старания. Компанията съобщи, че е окуражена от първите старания и проекти за създаване на друга версия на Beresheet, с цел да „ приключи задачата “.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР